Botanopedija

Uloga magnezija (Mg) i kalcija (Ca) u biljkama

Magnezij (Mg) i kalcij (Ca) su sekundarni makronutrijenti, potrebni za rast svih vrsta biljaka, a njihova uloga i dostupnost je vrlo povezana. U ovom članku ćemo u najkraćim crtama objasniti njihovu ulogu i važnost za uspješan i zdrav razvoj svih biljnih vrsta.

Magnezij (Mg) – uloga i nedostaci

Magnezij je makronutrijent koji je nužan i za rast biljaka te za njihovo zdravlje. Magnezij je ključan u više različitih procesa koji se odvijaju u biljkama, uključujući fotosintezu, o kojoj ovise gotovo svi živi organizmi.

Što su lisne uši (Aphids)?

Uvod

Lisne uši pripadaju rodu Homoptera i vjerovatno su njazloglasniji nametnici u svijetu bilja. S preko 4000 podvrsti, vjerovatno ne postoji biljka koju neka od njih ne napada te su uzgajivači prisiljeni na njihovu kontrolu i uklanjanje. Lisne uši su među prvim nametnicima koji se pojavljuju u prirodi, najćešće vrlo rano u sezoni. Jedan od razloga je njihov životni ciklus, ali i činjenica da lisne uši najviše vole mlade i mekane (nježne) nove izbojke na bilju.

Kako lisne uši postaju problem?

Što su huminske i fulvinske kiseline?

Sastav vašeg supstrata u mnogome određuje kakav će biti završni proizvod u vašem nasadu. U prirodi, kemijski i mikrobiološki sastav tla određuju i kakvi će biti prinosi i kvaliteta završnog proizvoda, bilo tako što je sjeme tamo palo ili je posijano. To ponekad znači da će usjev biti bogat, zdrav, bujan i dobre kvalitete. Ponekad pak to znači da će urod biti malen, biljke kržljave, kratkog životnog vijeka.

Što je pH i kako utječe na rast biljaka?

Što je pH?

PH je vrijednost kojom se određuje kiselost, odnosno lužnatost tekućina. PH vrijednost se kreću od 0 do 14.0, na logaritamskoj skali. Tekućina s pH vrijednošću 0 je apsolutna kiselina,  dok je tekućina s pH vrijednosti 14.0 apsolutna lužina. 7.0 pH tekućina je neutralna. “S kemijske strane gledano”, pH vrijednost određuje količina pozitivnih, odnosno negativnih iona u kemijskim vezama.

pH vrijednost i razvoj i rast biljaka

Što je Mikoriza – mit ili zbilja

Botanika ovim člankom želi pobliže objasniti što je to mikoriza budući da se o tome mnogo govori, ali mnogi smatraju da se radi o mitu i nepotrebnom ulaganju. Dakle, jeli uistinu riječ o mitu ili se radi o korisnom ulaganju i brizi za vaš nasad i urod.

Što je Plamenjača?

Plamenjača – Phytophtora infestans

Plamenjača je gljivična bolest uzrokovana gljivicama Phytophtora infestans, a koja se prvenstveno širi po vlažnom vremenu – najveća opasnost od širenja bolesti jest tokom čestih kiša ljeti. U engleskom govornom području naziva se late blight – kasna palež. Samo u uvjetima previše vlage može se i dogoditi masovno širenje ove bolesti i masovno propadanje usjeva, a to se onda događa jako brzo – unutar 1 tjedna može propasti cijela biljka. Plamenjača napada mnoge biljne vrste, od vinove loze, krumpira, rajčice, na dalje…

Što je TRESET?

Treset je organski sediment koji nastaje taloženjem organskih ostataka u močvarama. On nastaje na područjima na kojima se učestalo zadržava voda. Odumrle močvarne biljke i drugi organski ostaci polaganim se procesima razlažu te se nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni organski ostaci slojevito talože. Prvo nastaje bijeli treset pun hranjivih tvari, kada se razloži ispod površine vode količina hranjiva se smanji te se procesi razlaganja zbog nedostatka kisika usporavaju.

Što je HUMUS?

Humus (lat. zemlja) je gornji sloj zemlje koji je sastavljen od razgrađenih organskih tvari. Podložan je uglavnom djelovanjem organizama u tlu. To je vrlo plodna vrsta tla.

Osnove hidroponskog uzgoja

Hidroponika više nije proizvodnja budućnosti i često kada govorimo o hidroponici u očima ljudi koji nas slušaju vidimo čuđenje. Kada nakon toga pojasnimo da se radi o proizvodnji kultura direktno iz vode, bez zemlje, onda vidimo i nevjericu, skepticizam i čak i neodobravanje. Ipak ovaj način poljoprivredne proizvodnje predstavlja jednu od stalno i vrtoglavo rastućih trendova proizvodnje u Australiji, Kanadi, SAD-u, Nizozemskoj, Maleziji, Japanu, a to su samo neke od  zemalja u svijetu koje proizvode poljoprivredne kulture tom tehnologijom.