Što je pH i kako utječe na rast biljaka?

Što je pH?

PH je vrijednost kojom se određuje kiselost, odnosno lužnatost tekućina. PH vrijednost se kreću od 0 do 14.0, na logaritamskoj skali. Tekućina s pH vrijednošću 0 je apsolutna kiselina,  dok je tekućina s pH vrijednosti 14.0 apsolutna lužina. 7.0 pH tekućina je neutralna. “S kemijske strane gledano”, pH vrijednost određuje količina pozitivnih, odnosno negativnih iona u kemijskim vezama.

pH vrijednost i razvoj i rast biljaka

PH vrijednost se prečesto zanemaruje, a od iznimne je važnosti za brz, bujan i zdrav razvoj biljke. Velika većina biljaka preferira lagano kisele otopine, odnosno supstrate i kreće se od 5.5 do 7.0 pH. Ako su razine pH izvan optimalnog raspona, biljke će izgubiti sposobnost apsorbiranja nekih bitnih elemenata potrebnih za stalni rast. Optimalna razina pH biljaka varira, pri čemu najviše preferiraju lagano kisele uvjete uzgoja – iako većina može preživjeti u rasponu (5,0-7,5).

Iznad ili ispod preoručenih pH vrijednosti (5.5 – 7.5) mnoge hranjive tvari i mikro hranjive tvari bivaju “zaključane”, te se izdvajaju iz otopine i “lijepe” se za zidove hidroponskih spremnika. Iako vam se čini da dodajete sve što treba vašoj biljci, one stagniraju, a počesto ih se i ubije zbog prekomjernog hranjenja (overfertilization, ili prekomjerna fertilizacija). Kako bi vaše biljke optimalno i potpuno preuzimale makro i mikro elemente koje dodajete otopljene u otopini, pH vrijednost SE MORA kretati u gore navedenom rasponu.

U slučaju da hranjive tvari izdvajaju iz otopine zbog previsokog ili preniskog pH, vaše biljke nisu u stanju apsorbirati nutrijente te počinju trpjeti od nedostatka hranjivih tvari, i ako se brzo pH ne korigira, doći će do usporavanja rasta i razvoja, a u konačnici i do uvenuća biljke. Dostupnost tih hranjivih tvari i minerala se može postići povećanjem ili smanjivanjem pH vrijednosti.

pH u RH

U Hrvatskoj, odnosno bolje rečeno u Zagrebu, voda je iznimno tvrda i njen pH je vrlo često iznad 7.5 pH. To znači da je voda i prije dodavanja nutrijenata već s previsokim pH, te je vodi potrebno spustiti pH vrijednost.

Rješenje za pH probleme

Ph vrijednost je izuzetno lagano za izmjeriti, a ništa manje lako ju je korigirati. U BOTANIKA trgovini i web shopu dostupni su vrlo precizni uređaji za mjerenje pH vrijednosti poput izuzetno preciznih Milwaukee ph metara, koji imaju cijenu, ali su od neprocjenjive važnosti. No, dostupni su također i ručni GHE testeri, koji u reakciji s tekućinom bojaju kontroliranu tekućinu. Jednostavnim uspoređivanjem s priloženom tablicom lako je ustanoviti vrijednost pH.

Ph se potom korigira, bilo s pH down (pH minus) ili pH Up (pH plus) tekućinama ili prašcima. U BOTANIKA trgovini dostupni su između ostalih i pH down od General Hydroponics, Lemon Kick od Plagrona itd.

Bitno je istaknuti da se pH vrijednost korigira NAKON što ste umješali sve osnovne nutrijente i aditive budući da je velika većina hranjivih otopina puferirana, što znači da po dodavanju pH + ili pH- ti nutrijenti imaju sposobnost da zadržavaju dostignutu pH vrijednost.

U nastavku se može vidjeti grafikon o dostupnosti različitih hranjivih tvari biljkama pri različitim razinama pH.