Uloga magnezija (Mg) i kalcija (Ca) u biljkama

Magnezij (Mg) i kalcij (Ca) su sekundarni makronutrijenti, potrebni za rast svih vrsta biljaka, a njihova uloga i dostupnost je vrlo povezana. U ovom članku ćemo u najkraćim crtama objasniti njihovu ulogu i važnost za uspješan i zdrav razvoj svih biljnih vrsta.

Magnezij (Mg) – uloga i nedostaci

Magnezij je makronutrijent koji je nužan i za rast biljaka te za njihovo zdravlje. Magnezij je ključan u više različitih procesa koji se odvijaju u biljkama, uključujući fotosintezu, o kojoj ovise gotovo svi živi organizmi.

Magnezij (Mg), uz kalcij (Ca) i sumpor (S), jedan je od tri sekundarne hranjive tvari potrebne biljkama za normalan, zdrav rast. Nemojte se zbuniti pojmom “sekundarni” jer se odnosi na količinu, a ne na njegovu važnost kao hranjive tvari. Nedostatak sekundarnih hranjivih tvari jednako je štetan za rast biljaka kao nedostatak bilo koje od tri glavne hranjive tvari (dušik, fosfor i kalij) ili nedostatka mikronutrijenata (željezo, mangan, bor, cink, bakar i molibden). Nadalje, u nekim biljkama, koncentracija magnezija u tkivu je usporediva s fosforom, primarnim makro nutrijentom.

Uloga magnezija

Mnogi enzimi u biljnim stanicama zahtijevaju magnezij kako bi mogli ispravno funkcionirati. Međutim, najvažnija uloga magnezija je da je magnezij središnji atom u klorofilnoj molekuli. Klorofil je pigment koji biljkama daje zelenu boju i provodi proces fotosinteze. Magnezij također pomaže u aktivaciji mnogih biljnih enzima potrebnih za nesmetan i zdrav rast, a također doprinosi i sintezi proteina.

Nedostatak magnezija – simptomi

nedostatak magnezija na vinovoj lozi

Magnezij je mobilan element u biljci, tako da se simptomi nedostatka magnezija pojavljuju prvo u starijim listovima, jer se sav dostupan magnezij transportira u mlade dijelove biljke. Nedostatk je vidljiv kao hrđavo smeđe mrlje i/ili nejasno, zamagljeno i bljeđe (žuto) lišće s istaknutim venama. Lagan nedostatak magnezija slabo utječe na rast i cvjetanje, no sam razvoj cvjetova čini simptome nedostatka magnezija puno vidljivijim.

Razvojni proces nedostatka magnezija

magnezij – nedostatak na rajčici – listu

Znakovi nedostatka pojavljuju se najčešće između četvrtog i šestog tjedna. Simptomi se javljaju kao žuto lišće sa zelenim žilama (tj. Intervenalna kloroza). Također, male smeđe mrlje i/ili zamagljene žute mrlje pojavljuju se na starom i srednje starom lišću (ispod vršnih izdanaka). Boja mladih listova te razvoj plodova i cvjetova u ovoj fazi još nije izražena. Porastom nedostatka magnezija povećava se veličina i broj hrđavih-smeđih mrlja na listovima. Simptomi se u konačnici šire po cijeloj biljci koja cijela izgleda loše i bolesno. Kada nedostatak postane akutan, mlađi listovi također su pogođeni, a proizvodnja cvijeća (i ploda) će se značajno smanjiti.

Razlozi nedostatka

Najčešći razlog nedostatka magnezija (magnezijska deficijencija) uzrokovan je nedostatnim dodavanjem magnezija u hranjivu otopinu. No, nedostatak magnezija može se javiti i zbog nesposobnosti biljke da upije postojeći magnezij, a do toga može doći zbog:

  • Vrlo vlažno, hladno i/ili kiselo korijensko okruženje.
  • Visoka količina kalija, dušika i/ili kalcija (na primjer visoke koncentracije kalcijevog karbonata u vodi za piće ili glinenim tlima bogatim kalcijem, a što je slučaj s vodom u Zagrebu i drugdje u Hrvatskoj) u usporedbi s količinom magnezija (obrnuto su proporcionalni).
  • Nedovoljno razvijen sustav korijena te vrlo zahtjevne biljke.
  • Visoka EC (el. provodljivost) u uzgojnom mediju, a što sprječava isparavanje.

Kalcij (Ca) – uloga i nedostaci

Uloga kalcija

Kalcij se pojavljuje u cijeloj biljci. Koristi se za mnoge procese u biljci, međutim, kalcij je najvažniji za proces rasta. Kalcij ima reguliratornu ulogu u stanicama i pridonosi stabilnosti biljke. Biljke imaju na raspolaganju dva transportna sustava: ksilni i sitasti transportni sustavi. Većina hranjivih tvari može se prenositi uz pomoć oba sustava, međutim, za kalcij to nije moguće. Kalcij se unutar biljke transportira gotovo isključivo preko “ksilnog” transportnog sustava, te je kalcij zbog toga element sa salbom pokretljivosti unutar biljke. Stoga je važno da dovoljna količina kalcija uvijek bude dostupna u korijenskoj okolini kako bi bila neprestano raspoloživa za apsorpciju.

Nedostatak kalcija – simptomi

kalcij nedostatak -razvijena faza

Stariji, ali veći listovi, iznad onih najnižih će pokazati prve simptome. Pojavljuju se žuto/smeđe mrlje, koje su često obrubljene oštrim smeđim rubom. Pored toga, rast je zakočen, a u ozbiljnim slučajevima vrhovi su znatno manji od normalnih i ne razvijaju se.

Razvojni proces nedostatka kalcija

nedostatak kalcija na listu – rana faza

Simptomi se često pojavljuju brzo. U roku od jednog ili dva tjedna od pojave prvih smeđih pjega koje su vidljive na starijim listovima. Pjege/Točke obično počinju kao male, svijetlosmeđe mrlje koje se s vremenom povećavaju. Nakon dva tjedna, na starijem lišću pojavljuju se sve veće pjege/mrlje, a često se pojavljuju na rubu listova, kao kod nedostatka kalija ili simptoma opeklina zbog prekomjernog gnojenja. Točke imaju oštar obris i ne pojavljuju se isključivo na rubovima listova. Usporen rast i razvoj često se već primjećuje u roku od tjedan dana. Vrhovi listova se počinju sušiti i uvijati/frkati. Starije lišće polako odumire, a oko nekrotičnih mrlja mogu se pojaviti žućkasto/magličaste mrlje. Što je stariji list, ozbiljniji su simptomi. Cvjetanje biljke je također spriječeno i/ili usporeno. Plodovi i cvijetovi će ostati maleni.

Razlozi nedostatka

Razlozi nedostatka kalcija u biljaka mogu biti različiti, no najčešće su:

  • Uzgoj u vrlo kalcificiranom supstratu.
  • Prekomjerna količina dušika, kalija, magnezija i/ili natrija u korijenskom sustavu. Apsorpciju najviše spriječava prekomjerna količina dušika, a najmanje natrija.
  • Problemi s isparavanjem uzrokovani pretjerano visokom EC vrijednošću ili pretjerano visokom ili niskom relativnom vlagom.

Rješenje za probleme uzrokovane nedostatkom kalcija i/ili magnezija

Nedostatak (deficijencija) kalcija i/ili magnezija je jedan od najčešćih problema s kojima se susreću uzgajivači. U Hrvatskoj, problem je najčešće vezan uz samu vodu, koja je vrlo tvrda i sadrži velike količine  otopljenog i kalcija i magnezija. Najbolje rješenje bilo bi filtriranje vode reverzibilnom osmozom te u startu izbjeći “zaključavanje” magnezija i kalcija. Neophodno je voditi računa o pH vrijednosti vode, te je po potrebi smanjivati. Nedostatak kalcija se može rješiti naknadnim dodavanjem “dolomita”, a magnezija dodatkom magnezijevih soli (epsom).

Ipak, najjednostavnije rješenje je, uz korekciju pH vrijednosti otopine, korisiti pripravke koji su posebno namijenjeni za rješavanje problema nastalih zbog imbalansa kalcij

a i magnezija (obrnuto proporcionalna dostupnost). Botanika u tu svrhu u ponudi ima MaGNfiCAl od Remo nutrients (organskomineralnog porijekla, i često ga koriste uzgajivači medicinskog bilja), odnosno PRO-CAL od Green Nutrients. Upotrebom bilo kojeg od navednih, garantirano ćete ili izbjeći, ili korigirati probleme nastale nedostatkom (ili prekomjernom količinom) kalcija i magnezija.