Što je Plamenjača?

Plamenjača – Phytophtora infestans

Plamenjača je gljivična bolest uzrokovana gljivicama Phytophtora infestans, a koja se prvenstveno širi po vlažnom vremenu – najveća opasnost od širenja bolesti jest tokom čestih kiša ljeti. U engleskom govornom području naziva se late blight – kasna palež. Samo u uvjetima previše vlage može se i dogoditi masovno širenje ove bolesti i masovno propadanje usjeva, a to se onda događa jako brzo – unutar 1 tjedna može propasti cijela biljka. Plamenjača napada mnoge biljne vrste, od vinove loze, krumpira, rajčice, na dalje…

Plamenjača rajčice peronospora, fitoftora (lat. Phytophthora infestans)

Gljivica napada list, stabljiku i plodove

Simptomi:

  • na listu se javljaju pjege nepravilna oblika koje su ispočetka svijetlosmeđe a kasnije potamne i nekrotiziraju, dok peteljke lista još ostaju zelene
  • na naličju lista može se formirazi prljavo bijeli mašak
  • na stabljici se pjege se pjege najčešće pojavljuju na mjestu spoja s lisnom peteljkom (zbog mogućnosti zadržavanja vode u tom žljebu), pjege su elipsastog oblika i  zahvačaju parenhim kore
  • na plodovim ase javljaju manje tamno obojene i ulegnute pjege, unutrašnjost ploda nije zahvaćene

Kako se širi plamenjača?

Izvor infekcija potječe od zaraženih biljaka krumpira. Razvoju bolesti pogoduje vlažno vrijeme (zasićenost zraka vlagom iznad 90%) te temperature između 18°C i 22°C. Bujnije sorte te ili nedovoljno pincirane rajčice budu lakše napadnute gljivom jer se u bujnom lišću lakše zadržava vlaga. Zaštita se treba provoditi i to preventivno. Sistem prognoze bazira se na svakodnevnom pračenju temperatura i oborina (pomoću termometara, vlagomjera, kišomjera ili klimatskim stanicama koje mjere više parametara). Temperature ispod 7°C su nepovoljne za ravoj plamenjače a razmaci izmeđut retiranja mogu biti veći  u periodu bez oborina i ako je prosječna temperatura zraka veća od 25°C.

Zanimljivo je da je početak pojave ove bolesti većinom tokom sezone uobičajen na krumpiru, te se kasnije seli na rajčicu. Početna pojava bolesti vidljiva je na naličju donjih listova kao sive “kraste”, u daljnoj fazi se na biljkama manifestira kao smeđa trulež: uništava listove koji izgledaju spaljeno po listovima, te imaju žute i smeđe mrlje po površini listova, kasnije počinju smeđiti i propadati plodovi. Za vrijeme vlažnog vremena jasno se može vidjeti na donjim listovima sivo-bijela prevlaka. Najviše pogađa biljke iz porodice pomoćnica kao što su rajčica i krumpir. S listova se polako seli i na ostale dijelove biljke.

Plamenjača se može proširiti i na plodove, u početnoj fazi još možete dio odrezati dolje i iskoristiti ostatak rajčice, ali ako se proširi, uništava cijeli plod.

Što učiniti kada se pojavi plamenjača?

Čim zapazite bolest, odmah uklonite i spalite zaražene dijelove kako bi spriječili širenje bolesti. Ukoliko zalijevate rajčice, nikako nemojte polijevati biljke, nago zalijevajte kraj stabljike, po tlu. Također, privezivanje rajčica uz stupove i micanje donjih listova također onemogućuje zadržavanje vlage i zaustavlja širenje bolesti – jer se onda kraj tla, gdje se najviše zadržava vlaga prozračnije.

Plamenjače se doista trebamo bojati ako imamo jako vlažno ljeto, kad često pada kiša. U takvim uvjetima praktički je nemoguće zaustaviti širenje bolesti, biljke i plodovi naočigled propadaju.

Međutim, kasnije, kad kiše stanu, najotpornije biljke će se oporaviti, potjerati nove grane i ipak nešto roditi.Koktel rajčice, i cherry rajčice, najotpornije su na napade Pllamenjače. Stoga svakako nabavite i sitne koktel najotpornije rajčice, one su vrlo otporne na razne gljivične bolesti.

Postoji više gljivičnih bolesti rajčice i sve one izgledaju prilično slično, stoga je jako bitno znati prepoznati i simptome, ali i znati po kakvim vremenskim uvjetima će se širiti određena bolest. Plamenjača je česta prilikom jako puno vlage, jedino se tada ubrzano širi i uzrokuje veće štete na rajčicama. Ako imate smeđe pjege, mrlje i suhe listove, ne znači nužno da se radi o plamenjači.
Korisni mikroorganizmi i gljivice kao sredstvo zaštite protiv plamenjače

Plamenjaču možemo spriječiti, ili barem umanjiti njeno štetno djelovanje upotrebom korisnih mikroorganizama i gljivica, kao što je primjerice SubCulture.

BM – BioponicMix sadrži također Trihodermu hazarium gljivicu, koja na korijenskom sustavu stvara simbiozu gljivica i korijenskog sustava, tzv Mikorizu. Trihoderma, prema svim dosadašnjim istraživanjima, uspješno sprječava pojavu gljivičnih oboljenja kod biljaka, kao što ne npr. Plamenjača